Docenten

06 - 435 24 947

06 - 435 24 947

 

Stel je eens voor ....

 

Docenten

Pim de Groot Jeannette Bakker Maaike Gerritsen Christina Boudewijns de Kaste

Els Tiggelman Erik Karsemeijer Saskia de Ruiter

Pim de Groot, initiatiefnemer en bedenker van de Academie, behaalde in 1987

het diploma HBO-Jeugdwelzijnswerk en studeerde af op het onderwerp "Muziektherapie bij kinderen met een ontwikkelingsstoornis". In dit werkveld (met name in de antroposofische instellingen) heeft hij ervaren hoe muziek en klank ons kunnen aanraken en doen bewegen. Ook wanneer woorden ons niet (meer) kunnen bereiken.

 

Een ontmoeting met Christina Boudewijns-de Kaste, muziektherapeute en schrijfster van het boek "Muziektherapie met klankschalen" wekte zijn interesse in het (therapeutisch en coachend) gebruik van klank en klankschalen.

Christina heeft hem uitgebreid kennis laten maken met de wereld van klankschalen. Pim werd door haar intensief opgeleid en individueel gecoacht op het gebied van klankheling.

 

Enkele jaren later onderzocht hij bij Erik Karsemeijer een uit Duitsland afkomstige methode van werken met klankschalen en behaalde in deze methode zowel het certificaat van de basisopleiding als van de masterclass.

 

Pim werkt met klank bij volwassenen en kinderen, zowel individueel als in groepen,

verzorgt klank(schaal)concerten, workshops en trainingen en is hoofddocent bij de

opleiding Pedagogisch Klankwerk en de Masterclass. www.klankenpedagogiek.nl

 

Maaike Gerritsen studeerde in 1988 af aan het conservatorium in Zwolle met als hoofdinstrument viool, speelde in ensembles en orkesten en gaf les aan verschillende muziekscholen. Tegenwoordig speelt ze nog steeds met andere musici in diverse ensembles en verbindt ze haar muziek graag aan andere kunstvormen, zoals poëzie, verhalen, dans en beeldende kunst.

 

Op zoek naar een vrijere manier van spelen en het muziek maken vanuit het hart kreeg ze interesse voor het improviserend spelen, de werking van klank, stemexpressie en stembevrijding. Ze bezocht allerlei workshops op dit gebied en volgde de jaartraining stemexpressie bij Marius Engelbrecht.

Inmiddels verzorgt ze zelf workshops stemexpressie / stembevrijding.

 

Maaike: “Stembevrijding gaat over spelen, helen, kleur bekennen, binnen- en buitenwereld, voeding voor de ziel, inspiratie, improvisatie, creativiteit, moed, voelen, ademen, klinken, aandacht, beweging, hart, buik, hoofd. Kortom: Het Leven.”

 

In de opleiding Pedagogisch Klankwerk laat ze als gastdocent jou je eigen klank ontdekken. www.maaikegerritsen.nl

Jeannette Bakker is één van de pioniers van het vak kindercoaching. In 2005 nam ze afscheid van haar baan als leerkracht en Intern Begeleider in het basisonderwijs en opende zij het KinderCoachKasteel, een praktijk voor kinder-, jongeren- en gezinscoaching. Kindercoaching was op dat moment nog een vrij nieuw vakgebied en ze vertaalde haar kennis, inzichten en ervaring naar een opleiding voor mensen die zich in het boeiende vak van kindercoaching wilden bekwamen.

 

Het KinderCoachKasteel is inmiddels uitgegroeid van een praktijk voor kindercoaching naar een professioneel Opleidingsinstituut voor Kindercoaching. Het boek COACHEE! Handboek voor kindercoaching schreef Jeannette in 2010 en daarnaast is zij ontwikkelaar van methodieken en materialen voor de kindercoachpraktijk.

 

Naast het geven van opleidingen, trainingen, lezingen en themadagen, begeleidt zij startende kindercoaches als mentor en schrijft ze artikelen. Ze is de bedenker, mede- initiator en voorzitter van Adiona, beroepsorganisatie voor kindercoaches en kinderyogadocenten. En oprichter van het KinderCoachGilde, kwaliteitsregister voor kindercoaches. In de opleiding Pedagogisch Klankwerk is zij gastdocent en deelt ze haar kennis en ervaring op het gebied van kindercoaching. www.magievankindercoaching.nl

 

Christina Boudewijns de Kaste is musicus, muziektherapeute, healer, docente, schrijfster en publiciste. Ze rondde haar opleiding als violoncelliste af bij Jean Decroos en vervolgde haar carrière in het Residentie Orkest, bij Radio orkesten en het Overijssels Filharmonisch, later het Orkest van het Oosten.

Ze volgde vervolgens de Rijkserkende 5 – jarige HBO opleiding Muziektherapie en ging werken in de zorg, haar privé praktijk en de psychiatrie,

 

In de praktijk zet zij Sjamanisme en Jungiaans dromenwerk in, Reiki, Counseling, Transpersoonlijke Aspecten, Autogene training, Transactionele Analyse naast Gestalt en Analyse. Hiervoor ontving zij trainingen, therapie, workshops en inwijdingen zoals intensieve Sjamanistische weken met o.a. Dr. Med. Wolfgang Strobel en Wai Turoa Morgan. Bij J. van Koningshoven (Foundation for Shamanistic Studies) verdiepte zij zich Core Shamanisme, power- / soulloss en soul retreival.

Van haar hand verschenen vakartikelen, o.a. in de “Bres” en “de Natuur uw Arts”. Haar boek “Muziektherapie met klankschalen” is uitgegeven bij uitgeverij Ankh Hermes.

 

Volgens Christina is dát wat we op eigen kracht in positieve gezonde verbindingen kunnen transformeren, liefdevol, kostbaar en duurzaam. Als gastdocent in de opleiding Pedagogisch Klankwerk laat zij ons op diverse manieren luisteren en introduceert zij het reizen op klank.

 

Els Tiggelman - van der Kolk begaf zich na een omwentelingsperiode rond haar 38e levensjaar op het pad van ontdekken en werd zich bewust dat de mens meer is dan lichaam en psyche. Het zielsaspect en de weg van de ziel brachten haar eenheid om te verwerken en te beseffen dat wat gebeurt in een mensenleven een doel dient om je ware kracht en licht te ontdekken.

 

Els volgde diverse cursussen en opleidingen, waardoor zij de benodigde papieren haalde om zich officieel, als een van de eerste leden, te laten registreren als natuurgeneeskundig therapeut bij de BATC. In 1996 startte zij haar praktijk. Waar nodig ondersteunt ze de behandelingen met een klankbehandeling met klankschalen.

 

Ze heeft veel werk mogen doen voor de nieuwe tijd. Zo werkte zij met nieuwetijdskinderen en gaf lezingen op scholen over de aanwezigheid en komst van deze kinderen die anders omgaan met het wereldbeeld dan wij gewend zijn. Ze begeleidde veel mensen naar een ander bewustzijn over wie zij zijn. Volgens Els zijn we inmiddels de omschakeling van de nieuwe tijden voorbij en in een nieuwe ontwikkelingsfase terecht gekomen.

 

In de opleiding Pedagogisch Klankwerk deelt zij met ons haar visie over deze tijd en wat dit betekent op zielsniveau. www.deomwenteling.nl

 

Erik Karsemeijer is musicus en klanktherapeut. Vanuit een klassiek muzikale achtergrond en de vele omzwervingen in jazz- en geïmproviseerde muziek, heeft hij zich ontwikkeld tot multi-instrumentalist.

 

In de jaren ’80 en ’90 speelde hij als percussionist in vele bekende Gooische formaties en was een regelmatig gevraagd studiomuzikant. Naast het bespelen van veel traditionele instrumenten uit Zuid Amerika, Afrika en Azië is hij ook vocalist. Hiertoe volgde hij een 4-jarige studie in muziekmeditatie en boventoonzang bij o.a. Zenleraar Michael Vetter.

Daarnaast is Erik Karsemeijer geregistreerd Psycho-klanktherapeut en verdiept zich vanuit het sjamanisme in de relatie tussen klank en vorm. In Duitsland volgde hij daartoe een opleiding aan het Instituut voor Klank-Massage-Therapie van Peter Hess, en sinds 2007 is hij gelicenceerd om de Klankmassage volgens deze methode in Nederland te doceren.

 

Erik werkt zowel met groepen als individueel aan stem- en klankbewustzijn. Naast het verzorgen van workshops, lezingen en concerten heeft hij een praktijk voor Psycho- klanktherapie waarin hij mensen helpt bij stressreductie, traumaverwerking en groeiprocessen. In het verdiepingsjaar Authentieke Klankheling laat hij ons ervaren wat we met zang en klank kunnen bewerkstelligen. www.klankkleur.nl

 

Saskia de Ruiter beschouwt zichzelf als ontdekkingsreiziger op het gebied van coachen met edelstenen. Ze startte in 2012 de ontwikkeling van het Krachtstenenspel, een coaching tool voor het werken met kinderen en volwassenen. In 2012 rondde ze eveneens de beroepsopleiding De Kunst van Kindercoaching af.

 

Naast reguliere opleidingen ontving zij vele initiaties en inwijdingen in de Spiritual Arts, een combinatie van stromingen waarbij de sjamanistische benadering de boventoon voert.

In haar huidige werkzaamheden coacht zij volwassenen, kinderen en professionals en geeft ze trainingen rondom het krachtstenenspel en de coachende werking van edelstenen.

 

Saskia: "Luisteren naar de stenen is als luisteren naar de ziel van alles wat er altijd al was."

 

In het verdiepingsjaar Authentieke Klankheling deelt Saskia de wijsheid van de edelstenen.

Naast een basis van wetenschap en geologische ontwikkeling laat zij ons met behulp van de edelstenen ervaren hoe wij een zijn met de natuur. Dit vormt de basis vanwaar uit we op zoek gaan naar een verantwoorde werkvorm waarin de werking van mineralen met klank wordt gecombineerd. www.dekrachtsteen.nl

 

Kindercoaching met klank is een bijzondere van kindercoaching. Coachen met klank, klankcoaching, richt zich op het welzijn van kinderen. Klankschalen worden veeel bij deze vorm van kindercoaching en coachen met klank gebruikt. Muziektherapie en speltherapie onderscheidne zich van klanktherapie door dat klanktherapie anders dan muziektherapie en speltherapie de specifieke eigenschappen van klank gebruikt. Klankpedagogiek, Muziektherapie, speltherapie en coachen met klank, klankcoaching, hebben wel raakvlakken. Ze zijn alle te gebruiken bij kindercoaching. De academie verzorgt ook de cursus met klankschalen: klankschaalmassage.