Algemene richtlijnen:



Het kristallencontract


Er zijn geen verborgen agenda’s. Je hebt dus geen doelstelling die je vooraf niet besproken hebt met degene die de klankmassage ontvangt. Hoe verleidelijlk het ook is om uit een soort welwillendheid de ander te willen "helpen" , hem / haar iets te laten doorleven of te "healen", wanneer dit vooraf niet besproken is laat je dat allemaal achterwege.

Je voert met respect en aandacht een klankmassage uit en dat is voldoende.


Wanneer er een vertrouwensband is ontstaan en de thema's van een persoon zijn min of meer bekend en besproken kan je vaak wel een "cart blanche" krijgen (ofwel: de persoon heeft voldoende vertrouwen in je om je toestemming te geven te handelen naar goeddunken). Dit ontslaat je overigens niet van de plicht om in je zelf zeer zorgvuldig af te wegen en na te voelen wat je tijdens een klankmassage juist wel of niet doet.



Verantwoordelijkheid van de ontvanger


Wanneer, ondanks onze afstemming en poging uiterst zorgvuldig te handelen, iets niet in orde is voor de ontvanger geeft deze dit aan door “stop” of “ho” te zeggen of met de hand een “stop-gebaar” te maken. Dit spreek je voor het begin van de klankmassage met elkaar af. De klankmassage/ -sessie stopt dan meteen. Je kan dan vervolgens vragen of alleen dat specifieke onderdeel ofwel de gehele klankmassage moet stoppen.



Voorzichtig bij het hoofd


Het hoofd is zeer gevoelig. Zodra je in de buurt van het hoofd werkt sla je zacht tot zeer zacht aan en zo mogelijk enigszins weg van het hoofd waarna je de schaal naar het hoofd toe brengt. In de buurt van het hoofd is er snel te veel klank.



Zorg goed voor je zelf


Als jij niet gemakkelijk zit of staat en zodoende de klankmassage ongemakkelijk uitvoert dan is dat merkbaar voor de ontvanger.

Het is van belang voor zowel je zelf als de ander dat je zo comfortabel mogelijk kunt werken.



Contra-indicaties:


Omdat we geen therapeut, arts of behandelaar zijn kan je ook niet echt spreken van een indicatie en dus ook niet van een contra-indicatie. We behandelen dan ook niet rechtstreeks een ziekte en gaan geen therapeutisch proces aan om een trauma of diepe emotionele beschadiging op te lossen. Dát is het terrein van de arts, psychiater of psychotherapeut.


Wij geven een klankmassage om te laten ontspannen, het lichaamsbewustzijn te vergroten en om iemand te leren voelen in de breedste zin van het woord. Het terrein van 'bij jezelf thuiskomen", ontspanning, zelfvertrouwen en coaching.


Maar "contra-indicatie" of niet, hier volgen een aantal situaties waarin we liever geen klankmassage toepassen:



We delen niet de zelfde werkelijkheid


Iemand die een psychose heeft of net heeft gehad en de oorzaak van de psychose nog niet bij een therapeut heeft kunnen achterhalen en wegnemen wil je geen klankmassage geven. Klankschalen zijn "openende" instrumenten die diep kunnen doorwerken.

Je wilt niet iemand die zichzelf kwijt is en al erg open staat, nog eens extra "openen".


Bovendien is het nodig dat je wel samen over de zelfde werkelijkheid kunt spreken zodat je met elkaar op een gezonde manier kunt kijken wat de klankmassage teweeg heeft gebracht. Het delen van een gemeenschappelijke werkelijkheid is daarvoor noodzakelijk.

Om de zelfde reden bieden we ook mensen met borderline geen klankmassage aan.



Onvoldoende grond onder de voeten


Mensen die in een acute zeer emotionele toestand verkeren hebben tijdelijk te weinig stevigheid in zichzelf om een (volledige) klankmassage te ontvangen. Ook hier geldt: er is al zoveel dat "open ligt", dat we dit niet extra willen stimuleren.

De kans dat je in dit geval het evenwicht meer verstoort dan herstelt is te groot.


We hebben voldoende grond onder onze voeten nodig, enige stevigheid om op te staan, om een klankmassage zinvol te kunnen ondergaan.



Zwangerschap


De zachte klanken van een klankmassage zullen geen zwangerschap verstoren. Maar wanneer er tijdens een zwangerschap iets mis gaat, wil je absoluut niet in een discussie terechtkomen of jouw klankmassage hier op een of andere manier de oorzaak van geweest kan zijn. Om die reden wordt de grens aangehouden om in de eerste drie maanden geen klankmassage te geven.

Maar wellicht is het wijs om gedurende de gehele zwangerschap dit niet te doen.



Pacemakers en andere apparaten die met een frequentie werken


Werken met klank, is werken met trilling en frequenties (trillingsgetallen). Om te voorkomen dat de schalen een verandering teweeg brengen in bijvoorbeeld de werking van een pacemaker passen we ook in dit geval geen (volledige) klankmassage toe.



Overige bijzonderheden

Er blijven altijd situaties die niet met een absoluut “ja” of “nee” beantwoord kunnen worden. Wat te doen als iemand chemotherapie ondergaat, een TIA heeft gehad, implantaten heeft, epilepsie heeft. Kan ik dan een klankmassage geven? Of gedeeltelijk? Of helemaal niet?

Wanneer je niet zeker weet of een (gedeeltelijke) klankmassage verantwoord is laat dan eerste de huisarts of behandelend specialist raadplegen.


Copyright @ All Rights Reserved